Jätehuolto, Taloyhtiö, Kierrätys

Roska-astioiden sijainti piha-alueella ei saa häiritä taloyhtiön asukkaiden elämää

Kirjoittanut: Marjaana Tyven-Jokinen
Julkaistu: 04.07.2017
Päivitetty: 23.02.2024

Roska-astioiden sijainti piha-alueella

Roska-astioiden sijoittelu piha-alueella on tarkkaa puuhaa. Säiliöiden etäisyys rakennuksiin on tarkastettava kunnan viranomaisilta, mutta suojaetäisyys ei silti ole ainoa asia, joka roska-astioiden sijoittelussa tulee huomioida. 

Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää mm. sitä, että roska-asiat eivät saa häiritä tai vaarantaa taloyhtiön asukkaiden elämää.

10 ohjenuoraa, joilla löydät roska-astioille sopivan paikan:

1. Säiliöt on hyvä sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ne on helppo tyhjentää ja jossa jäteauton käynti ei häiritse asukkaiden elämää: ei esimerkiksi pihan perälle

2. Jäteauto ei saa aiheuttaa vaaraa leikkiville lapsille, joten roska-astioita ei tule sijoittaa myöskään lasten leikkipaikkojen läheisyyteen.

3. Jäteastia kannattaa sijoittaa asukkaiden luonnollisten kulkureittien varteen, jotta roskien vieminen on helppoa esimerkiksi töihin lähtiessä (parkkipaikan läheisyyteen) tai posteja hakiessa (postilaatikkojen luo).

10 ohjenuoraa, joilla löydät roska-astioille sopivan paikan

4. Roska-astiat tulee sijoittaa riittävän paloturvalliselle etäisyydelle rakennuksista sekä naapuritonttien rajoista. Lukitus lisää säiliöiden paloturvallisuutta ja voi mahdollistaa säiliöiden sijoittamisen lähemmäs rakennuksia. Tarkista määräykset aina oman alueesi viranomaiselta.

5. Roska-astiat kannattaa sijoittaa avoimelle, näkyvälle paikalle - tällöin sinne ilmestyy harvemmin vanhoja patjoja, mikroaaltouuneja, remonttiromua tai muuta jätepisteelle kuulumatonta tavaraa.

LUE MYÖS: 10 vinkkiä: näin vältät yleiset kierrätysmokat

Molok astiat ovat maan alla

6. Maan alle sijoitettavien syväkeräys -säiliöiden kaivuukohdassa on huomioitava mahdolliset sähkökaapelit ja viemäriputket. 

7. Jäteastioiden ympärillä on oltava riittävästi tilaa paitsi mahdollisten hälytysajoneuvojen, myös jäteauton kulkemisen vuoksi. Jätepiste ei saa tukkia pelastusteitä. 

8. Nostotyhjennyksellä tyhjennettävien säiliöiden läheisyydessä ei saa olla korkeita puita, valaisinpylväitä tai johtoja. Esimerkiksi Molok -säiliön tyhjennystä tehtäessä nostokorkeus on vähintään 5,1 m.

MolokClassic tyhjennys

9. Suunnittele mahdollisuuksien mukaan jätepiste sellaiseen paikkaan, ettei tyhjennysauton tarvitse peruuttaa pihalla. Näin lisäätte entisestään piha-alueen turvallisuutta.

10. Roska-astiat tulee sijoittaa siten, että säiliöt voidaan tyhjentää ja sinne voidaan viedä roskia mutkattomasti kaikkina vuodenaikoina - myös silloin, kun lunta on tullut kaksi metriä.

Piditkö näitä vinkkejä hyödyllisinä? Lisää vinkkejä ja tietoa taloyhtiön jätehuoltoon saat oppaastamme, jonka voit ladata käyttöösi tästä alla olevalla painikkeella:

New Call-to-action

Marjaana Tyven-Jokinen

Kirjoittaja Marjaana Tyven-Jokinen

Tuotepäällikkö

Ajankohtaista puhetta ja vinkkejä kiertotaloudesta ja jätealasta. Tilaa kirjoitukset sähköpostiisi!